Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 6 hetes ]
2009-09-13
9 komment

Születés utáni vizsgálatok

A kicsi embernek az első idekint töltött napjaiban át kell esnie néhány kötelező orvosi vizsgálaton és eljáráson. Lássuk, mik is ezek.

  • Hallás és látás vizsgálat: 1-2 napos korban végzik, amennyiben az eredmény nem egyértelmű, szakorvoshoz kell fordulni.

  • Apgar teszt: ez a teszt 0-10 közti skálán méri a babákat, öt különböző szempont – szívverés, légzés, aktivitás, reflexek és szín – szerint. A legjobb érték a 10-es. Ezzel vizsgálják a baba állapotát a szülés utáni pillanatokban, hosszabb távra azonban nincs jelentősége.

  • Szemcseppek: a megszületés utáni pillanatokban szinte azonnal antibiotikumot tartalmazó szemcseppeket kap a baba, hogy egyes szülés közben is terjedő fertőzésektől megóvják.

  • K-vitamin-injekció: ez a vitamin a véralvadásban és a vérrögök képződésében igen fontos szerepet játszik. Mivel az újszülöttek K-vitamin szintje nagyon alacsony, ez az oltás segít kiküszöbölni azt, hogy a K-vitamin szint annyira lecsökkenjen, hogy nagyfokú vérzés lépjen fel.

  • Bilirubin teszt: a sárgaság, amely a bőr és a szem sárgás elszíneződését jelenti, akkor fordul elő, amikor a test által előállított bilirubin gyorsabban képződik, mint ahogy az újszülött mája képes lebontani. Az időre született babák 50 %-ánál, a koraszülött babák 90 %-ánál fordul elő enyhe, vagy közepes sárgaság. A legtöbb esetben magától elmúlik, néha azonban még a kórházban végeznek vérvizsgálatot, amellyel kimutatják, hogy milyen mennyiségben tartalmaz a baba vére bilirubint. Erre azért van szükség, mert a kiugróan magas érték elvétve okozhat hallás- vagy agykárosodást is. Ha a nagymértékű sárgaság nem múlik el magától, speciális fényterápiával kell kezelni, mely segíti a felesleges bilirubin lebontását. Ilyenkor inkubátorba helyezik a gyermeket, kék fény alá, miközben a szemét letakarják, mert a fény látáskárosodást okozhat.

  • PKU szűrés: Vérvétel a baba sarkából, a következő öröklődő anyagcserezavart okozó betegségeket igyekeznek kiszűrni.

- fenilketonuria (fehérjelebontási zavar)
- hipotireózis (pajzsmirigyműködési zavar)                       
- galaktozémia (főleg tejtermékekben található galaktóz-lebontási képtelenség)
- biotinidase (H-vitamin-hiány)

  • hypothyreosis: kötelező szűrő vizsgálat, a pajzsmirigy csökkent működését szűrik ki. Amennyiben ilyen betegséget örököl a gyermek, a szellemi leg visszamaradottan nőhet fel.

Későbbi vizsgálatok

  • Hathetes korig csípőszűrésre kell vinnünk a gyermeket, hogy az esetleges ficamokat és rendellenes fejlődéseket időben kezelhessék, gyógyíthassák. Az enyhébb esetek általában némi tornázással kezelhetőek.

  • Koponya és hasi ultrahang: ciszták, tágulatok kiszűrése, ezek többsége magától elmúlik.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség, életmód
Hozzászólások
9db hozzászólás
cache