Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 8 éves ]
2010-08-30
4 komment

Szülő-kisokos: a fürdés

Stílusosan szólva sok szülő ismeretlen vizekre evez a baba első fürdetésével, és sokan tartanak az izgő-mozgó csecsemő mosdatásától. A jó hír az, hogy hamar gyakorlott lesz az ember, és idővel még jól is fogtok szórakozni közben. De ahogy cseperedik a gyerek, újabb kihívásokkal nézel majd szembe, mint például hogyan csalogasd bele a kádba; ha már ott van, hogyan kösd le a figyelmét, vagy honnan tudhatod, hogy készen áll az önálló mosakodásra. Íme, egy kis segítség:

Újszülöttek fürdetése

Készíts össze mindent, amire szükséged lehet, még a fürdetés előtt:

* két fürdetőkendő – egy a szappanozáshoz, egy az öblítéshez

* kímélő, kifejezetten babáknak készült szappan és sampon

* két törölköző – egy a szárítgatáshoz, egy a melegen tartáshoz (erre jó a kapucnis törölköző)

* tiszta pelenka és a pelenkázás kellékei

* kötény neked vagy egy régi póló

* ha szivaccsal mosdatod: mosdókagyló vagy lavór, steril vattapamacs és sebfertőtlenítő alkohol.

Amíg a köldökzsinór csonk le nem esik (ez körülbelül egy-két héttel a születése után történik meg) elég szivaccsal mosdatni. Terítsd le törölközővel a konyhapultot vagy a tisztába tevő asztalt, töltsd fel a mosdókagylót vagy egy tálat meleg, de nem forró vízzel. A hőmérsékletet a csuklód belső felével ellenőrizd, mert a kézfejed annyira nem érzékeny a hőre. (Néhány szó az időzítésről: közvetlenül etetés előtt vagy után nem a legjobb mosdatni, hiszen ha éhes, akkor nyűgös lehet, evés után pedig nagyobb valószínűséggel büfizik.)

* Melegen tarthatod, és biztonságban is érzi majd magát, ha leteríted az altestét, amíg a felsőtestét mosdatod, és fordítva. Utána:

* Egy tiszta mosdókendővel gyengén szappanozd be a kezeit és a lábait, az ujjak között is (öblítsd is le gyorsan, még mielőtt belenyúlna szappanos kézzel a szemébe). Ahogy a testének a többi részét mosdatod, szentelj kiemelt figyelmet a hajlatokra: a nyakánál, a könyökénél és a térdénél. Kevés szappant használj, és ne dörzsöld a bőrét.

* Gyengéden távolítsd el a köldökcsonknál összegyűlő sárga, kristályos lerakódást.

* Finoman mosd a fejét és a füleit is (és a fülei mögött is, de ne használj fültisztító pálcikát!). A szemeinél használj megnedvesített, tiszta vattapamacsot, az orrvonalától a szem külső sarka felé irányuló mozdulattal. (Erre nem mindig van szükség, de ha csak egy kicsit is váladékos, tedd meg.)

* Kisfiad péniszének ne húzd vissza az előbőrét, csak mosd meg egy kis szappanos vízzel. Mosd meg és öblítsd le alaposan a herezacskó mögött is. A kislányod nemi szervét elölről hátrafelé mosd, és öblítsd le alaposan.

* A hajmosást hagyd legutoljára, borsószemnyit használj a samponból, és vizes kendővel töröld le, vagy kicsi pohárból öntsd rá a vizet, hogy leöblítsd. A művelet közbe fektesd az alkarodra, hogy a feje legyen a tenyeredben, így tartsd a víz fölé, míg a másik kezeddel samponozod és leöblíted. Nyugodtan, de gyengéden mosd meg a két puha foltot a fején (ezek általában 18 hónapos korra keményednek meg.)

* Bugyoláld egy törölközőbe és azonnal szárítsd meg. Hagyd, hogy a köldökcsonk magától száradjon meg, a legutóbbi tanulmányok szerint ez ugyanolyan hatásos, mintha alkoholos vattával törölgetnéd.

A bébi első kádfürdője

Miután a köldökcsonkja leszáradt, és a köldöke is begyógyult, készen áll a kádfürdőre.

* Helyezd a babakádat a földre. Tegyél alá viaszosvászon terítőt vagy tusolófüggönyt, hogy könnyebb legyen utána feltakarítani. (Ha a nagy kádba rakod a kicsit, az kevesebb rendetlenséggel jár, viszont a te hátadnak megterhelő lehet, és a pici megijedhet a hatalmas kádtól. )

* Ha a mosdókagylóban fürdeted, távolíts el minden veszélyforrást a közelből, a csapot pedig fordítsd el, vagy burkold be valamilyen szivaccsal, nehogy beüsse a fejét.

* Használj csúszásgátló szivacsot vagy egy törölközőt, így a gyermeked nem fog benne csúszkálni, te pedig használhatod mindkét kezed a fürdetéshez.

* Készülj fel, hogy megfogd, ha mégis megcsúszna. És ne feledd, bármennyire is kevés vízben fürdeted, SOHA ne hagyd egyedül benne vagy mellette egy másodpercre sem.

A nagy kád

Ha a gyermeked már fel tud ülni (általában 6-8 hónapos kor körül), már be lehet rakni a kádba.

* Helyezz csúszásgátló betétet a kád aljába. Kerüld a fürdető ülőkék használatát, mert elcsúszhatnak.

* Mivel a kifolyó víz hangja megijesztheti, előre engedd ki a fürdővizét – körülbelül 10 centinyi elég lesz – és a hideg vizes csapot zárd el utoljára, hogy a csapból csöpögő víz ne égesse meg.

* Ha kicsit tart a nagy kádtól, adj neki játékokat, amivel a vízben játszhat, vagy fürödj vele együtt egy párszor, hogy hozzászokjon.

*Hogy a hajmosáshoz hátrahajtsa a fejét, ragassz matricákat a kád fölé. Ha hosszú a haja, hagyd, hogy belefeküdjön a vízbe, amíg kellően nedvesek lesznek a hajfürtjei. Ha rövid a haja, használj vízpermetezős palackot.

Hogyan enyhítsd a fürdés okozta félelmet

Ahogy cseperedik a gyereked, gyakran elég macerás lesz a kádba berakni. Sok gyerek fél a kádtól, mert attól tartanak, hogy beszippantja őket a lefolyó. Legtöbben ezt kinövik 4-5 éves korukra. Ezekkel a taktikákkal próbálkozz:

Te is menj be vele a kádba, és tartsd az öledben, így biztonságban érzi majd magát.

Győzd meg, hogy nem fogja beszippantani a lefolyó. Rakj a vízbe olyan játékokat, amik nem férnek le a lyukon, mutasd meg, hogy nem férnek le a lefolyón, és hangsúlyozd ki, hogy ő sokkal nagyobb náluk.

Hagyd ki a kádas fürdetést, törölgesd le szivaccsal, nincs szüksége a napi fürdetésre.

Amikor már egyedül is megy


A gyerekek 6-7 éves korukra már tudnak maguk fürdeni. Hogy mi alapján tudod eldönteni, hogy mehet-e?

Kevésbé szól már a játékról a fürdés? Ha a tusfürdő jobban érdekli már, mint a játékai, valószínűleg nem fogja bánni, ha maga fürdik.

Egyedül akar tusolni? Jó jel, hogy elkezdje, de azért maradj a közelben.

Ügyes a játszótéri játékokon? Akkor valószínűleg a csúszós padlón is meglehetős biztonsággal mozog (azért rakj le egy csúszásgátló szőnyeget).

Meg tud mosakodni magától? Hagyd, hogy ő fejezze be a fürdést, így meglátod, hogy van-e elég türelme ehhez a munkához.

Mennyire emlékszik az utasításokra? A gyerek, aki végig tud csinálni egy több lépésből álló feladatot anélkül, hogy emlékeztetni kellene a lépésekre, valószínűleg a mosakodással is boldogul.

Összefoglalás

A fürdés segít a gyerekeknek ellazulni, az alvásra felkészülni, és a legtöbbjük szereti is. De legyél vele türelmes, ha nem elég bátor – lehet, hogy neked banálisnak tűnnek a félelmei, de neki ezek igenis valóságosak. Legyen minél nagyobb móka a fürdés, így nagyobb valószínűséggel fogja élvezni. Emellett remek alkalmat nyújt a kapcsolatotok elmélyítésére is.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód
Hozzászólások
4db hozzászólás
cache