Milyen idős a gyermeked?
[ 40 hetes - 18 hónap ]
2010-09-13
3 komment

Szülő-kisokos: járni tanulni

A gyermek első évei sok fejlődési mérföldkővel tarkítottak. De amire nagy valószínűséggel egész életedben emlékezni fogsz, hogy hogyan tette meg az első bizonytalan lépéseit. A járás igen fontos fejlődési szakasz kezdete, ami sok szülőt izgalomban tart, hogy mikor is következik be. Egyénenként különbözik, hogy ez mikor is érkezik el, tehát ha a barátaid gyermeke már totyog, az nem jelenti azt, hogy a tiednek is kell! Olvasd el cikkünket, hogy tudd, mik azok a jelek, ami alapján eldöntheted, hogy készen áll-e a járás tanulására, hogyan segíthetsz neki.


Mikor fog a gyermekem járni?

A legtöbb gyermek az első lépéseit az első születésnapja körül teszi meg, de a legjellemzőbb a 9-18 hónapos kor. Ne aggódj, ha nem úgy csinál mindent, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Egyes gyermekek kihagyják a mászást, a felállás után rögtön elkezdenek járni, és ez teljesen normális. Ami fontos ebben a szakaszban, hogy gyermeked a kezeit és a lábait egyszerre használja a mozgás elősegítésére. Amennyiben a következő mozgásokat tapasztalod nála, már a járás sem várat sokat magára:

* magától megfordul fekve

* rákmászásban közlekedik

* és ezt gyorsan teszi

* mászkál a lépcsőn, és ezt a kezeivel is segíti

Figyeld meg e mozgások fejlődését. Többet csinálja ezeket a mozdulatsorokat az utóbbi hónapban? Kicsit jobban elemeli a testét a földtől eközben? Ha igen, nincs okod aggodalomra. Ha nem tapasztalod nála az igyekezetet a helyzetváltoztatásra mire betölti az egy éves kort, beszélj a gyermekorvossal.

Hogyan bátorítsd

A legtöbb gyermeknek körülbelül 1000 órát kell gyakorolni, onnantól számítva, hogy felhúzzák magukat álló helyzetbe, hogy maguktól tudjanak járni. Így segíthetsz neki, hogy ez könnyebben menjen:

Születésétől fogva:

A legfontosabb előfeltétele a járásnak az erős hátizmok megléte, amit a csecsemők úgy erősítenek, hogy hason fekve emelgetik a fejüket. Gondoskodj róla, hogy sokat feküdjön a hasán, amikor ébren van. Helyezz érdekes játékokat és tárgyakat köré, hogy motiváld a mozgást.

Amikor már fel tud ülni:

Segíts neki az egyensúlyérzék fejlesztésében hintáztatással. Vagy tarts fel előtte egy játékot, mozgasd jobbra-balra, hogy ezzel is elősegítsd a mozgását. Ahogy előre dől vagy ahogy mászik, erősíti a nyak-, hát-, kéz- és lábizmait, elősegíti a csípőjének jobb irányítását – így könnyebb lesz majd felállnia és újból leülnie utána.

Amikor már fel tud állni:

Vedd magad elé, és fogd mindkét kezét járás közben, esetenként engedd el az egyik kezét, hadd gyakorolja az egyensúlyozást is. Vagy menj egy-két lépés távolságra tőle, és dicsérd meg nagyon, amikor magától áll. Bíztasd és bátorítsd gyakran.

Ha már mászkál a lakásban:

Amikor már fel tudja húzni magát és tud állni, elkezdi felfedezni a lakóhelyét. Segítsd ezt azzal, hogy stabil bútorokkal rakod körbe az útvonalát, hogy keresztül tudjon jönni a szobán. Valószínűleg nem tud még leülni álló helyzetből magától, ezt még az önálló járás elkezdése előtt meg kell tanulnia. Maradj a közelben, és legyél ott, hogy segíts neki leülni, így nem üti meg a fenekét.

Óvintézkedések

Az izgő-mozgó kisgyerekek sokkal gyorsabban felfedezik a környezetüket, mint azt gondolnád. Így tedd gyermekbiztossá az otthonotokat:

* távolítsd el az alacsony dohányzóasztalt, aminek éles a sarka és nem tudod kellőképpen letakarni

* rakd el a könnyen billenő bútordarabokat

* rejtsd el a tekeredő kábeleket, vagy más tárgyakat, amin a gyerek áteshet; szedd fel az összekötő szőnyegeket, ragaszd le a nagyobbakat, a testvérei meg pakolják el mindig maguk után a játékaikat

* helyezz biztonsági kapukat a lépcső tetejére és aljára, és ne hagyd magára a gyermekedet, ha a lépcsőn játszik.

* zárj el minden, a háztartásban fellelhető veszélyes vegyszert, takarítószert

Vásároljak bébikompot?

A rövid válasz: ne! Kanadában ezeknek a forgalmazását betiltották, Amerikában szintén ezen fáradoznak. Évente több ezer gyermek szorul kórházi ellátásra (Amerikában), mert leesnek vele a lépcsőn, felborulnak, vagy éppen megfogják a forró főzőlapot.

A hintaszék vagy a felfüggeszthető hinta sem jó nekik. Ezek az eszközök akár a járás megtanulását is késleltethetik, ha sokat használják. A gerincüket nem megfelelően támasztja alá, ennél jobb megoldás, ha a földön játszanak, akár egy járókában.

Az első pár cipő

Ha a lakásban vagytok, a legjobb, ha mezítláb mászkál, még a csúszósabb felületen is, mint a fapadló vagy a kerámialap. Kint viszont szüksége lesz cipőre. Hogy a megfelelő párat válaszd ki:

* Ne reggel menjetek, a nap végére akár 5%-kal is nőhet a lábmérete.

* Állva próbáljátok fel a cipőt. A lábujjainál a hüvelykujjad, a sarkánál a kisujjad be kell, hogy férjen a cipőbe.

* Körülbelül öt percig hagyd a lábán, mászkáljon addig a boltban, utána vedd le, és nézd meg a lábfejét. Ha bármilyen irritációra utaló jelet találsz, nézzetek másik cipőt, mert nem tudja majd betörni, hogy a lábára alakuljon.

* Havonta ellenőrizd a méretet, mert nagyon gyorsan nőnek ebben a szakaszban. Készülj fel, hogy 2-3 havonta új cipőt kell majd venni.

Összefoglalás

Bármennyire is izgalomban tart a járás tanulása, próbálj meg türelmesnek maradni. Egyénfüggő, hogy milyen tempóban megy végbe ez a tanulási szakasz. Úgy segíthetsz leginkább, ha bátorítod, biztonságossá teszed a terepet és vársz! Hamarosan hallhatod majd a kis lábak dobogását szerte a lakásban.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
3db hozzászólás
cache