Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 2 éves ]
2010-10-16
0 komment

Szülő-kisokos: tanul a baba

Amikor úgy tűnik, hogy a gyermeked csak úgy heverészik vagy épp nyújtogatja a nyelvét, nemcsak bohóckodik, hanem tanul! A csecsemők agya nagyon gyors ütemben fejlődik életük első 12 hónapjában, újabb és újabb készségeket sajátítanak el a veled és a környezetükkel való kommunikáció során. Tudj meg többet arról, hogy hogyan tanul a gyermeked és hogyan segíthetsz neki ebben a folyamatban:

Hogyan tanulnak a csecsemők:

Minden érzékükkel tanulnak:

Ahogy téged hallgat: a te hangod a legkedvesebb a gyermek számára, és az, hogy hall téged beszélni, sokat tanít neki arról, hogyan működik a nyelv, mit jelentenek a szavak, hogyan kommunikálnak egymással az emberek, és még többet. Mivel az ismerős hangok többet jelentenek neki, mint az idegeneké, így a te szereped különösen fontos.

Megfigyelik a környezetet. Akár a kocsiban ültök, vagy a boltban vagytok, a baba akkor is tanul. Formákat és színeket lát maga körül, így kezd fogalmat alkotni arról, hogy mik a tárgyak.

Mindent megérint. Megfigyelted már, hogy a gyermeked mindent megfog, ami kartávolságon belül van, megbámulja, körbeforgatja, megrázza, berakja a szájába, kiveszi, majd megint megnézi? Ami találomra végzett mozdulatsornak, játéknak tűnik, valójában a tanulási folyamat fontos része. Így tapasztalják meg a hétköznapi tárgyakat, akár már egy hónapos korukban. Kíváncsiak, hogy hogyan néz ki, milyen a tapintása, milyen hangot ad ki, milyen a szaga és hogy milyen az íze. A tárgyakra gyakorolt hatásukat is tapasztalják (ad-e ki vicces hangot, ha megrázzák?), és hogy miben különböznek (a fém hűvösebb tapintású, mint a fa).

Játék során. Az egyik legfontosabb tanulási folyamat a játék. Felveszik a kockákat, rázzák a csörgőt, egymáshoz ütik a kocsikat, ez mind jó móka, ugyanakkor remek lehetőség az agyi fejlődésre. A baba dolga, hogy felfedezze, hogyan is működik a világ körülötte, és erre remek eszköz a játék.

Pihenőidő. Fontos része a fejlődésnek az alvás is. Eközben az agya fel tudja dolgozni mindazt az ingert, ami ébren érte a babát. Erre leginkább az első hónapokban van szükség, hogy elkerülje a túlingereltséget.

Mi a te szereped?

Sokféleképp segítheted a tanulási folyamatot (oktató videók és speciális eszközök nélkül!).

Beszélj arról, hogy épp mit csinálsz. Ha végigkommentálod a napodat - Most beülünk a kocsiba. Jé, ott egy sárga kamion! - elősegíted az anyanyelvének az elsajátítását és a szavak tárgyakhoz kapcsolását. Ne érezd lököttnek magad – bár úgy tűnik, hogy magadhoz beszélsz, hidd el, csüng minden szavadon.

Beszélgess vele. Hagyd, hagy próbáljon meg válaszolni. A válasz lehet, hogy kimerül egy morgásban vagy egy grimaszban, de a gyermekek akár három hónapos korukban képesek már a nonverbális kommunikációra. Megjegyzést tehetsz a pelusa állapotára, várj, amíg választ nem kapsz tőle – ez lehet egy kacaj, rugdalózás – , majd mondd: „Nem is gondoltam volna!”, vagy „Biztos vagy benne?” Te csinálsz valamit, a baba is csinál valamit, és még ha korainak is tűnik, ez segít neki megérteni a kommunikáció alapjait.

Olvassatok együtt. Ez jó móka a gyerekeknek (a rajzok élénk színei, no meg, hogy lehet rágni a könyvet) és nem csak a szavakat tanulják meg belőle. Ennek köszönhetően megértik, hogy a könyvek történeteket mesélnek el, és hogy ezeknek a történeteknek van eleje, közepe, vége. Rövid ideig olvassatok (öt-tíz perc legyen), és engedd, hogy játsszon a könyvvel, ha az jobban érdekli, hiszen a tapintással is sokat tanul.

Tartsd a szokásos időrendet. Attól, hogy minden reggel ugyanolyan sorrendben történnek a dolgok (reggeli, felöltöztök, felveszitek a cipőt induláshoz), biztonságban érzi majd magát, hisz tudja, mi a következő program. Jót tesz a fejlődő agyának az állandóság, de ha változik valami a reggeli rutinban, mindig figyelmeztesd. Még ha kicsi is, hogy teljesen megértse, ez elősegíti majd, hogy könnyebben alkalmazkodjon a változásokhoz, ami később jelentősen megkönnyíti majd az életét.

Hagyd, hogy felfedezze a világot. Mivel játékos formában tanulnak, szükségük van tárgyakra, amiket felvehetnek, megszoríthatnak, ide-oda ütögethetnek, és így tovább. Ez nem jelenti azt, hogy milliónyi játékot kell neki venni. Egy fakanál ugyanolyan jó móka, mint a boltban vásárolt játékok. Legyen többféle tapintású és formájú, természetesen számára biztonságos tárgy, amivel kísérletezgethet. Hagyd kibontakozni – így sokkal jobban fog majd mulatni.

Hagyj neki elég pihenőidőt. Figyelj oda, ha már túl sok inger érte. Nyűgös lehet, vagy csak egyszerűen elfordítja a tekintetét arról, amit te mutatsz neki. Ez így jó. Neki még az is érdekes, ha a ventilátort bámulja vagy a szobába beszűrődő napfényt.

Egyszerű játékok a tanuláshoz

Párnás játék

Helyezz párnákat a földre, egymásra, és hagyd, hogy a gyermeked felmásszon rá. Az is jó móka lehet a még mászó gyermeknek, ha a földön elszórva hagysz párnákat.

Bújócska

Bújj el valami közeli és eléggé egyértelmű helyen – különben megijesztheted a kicsit – , vagy rejtsd el az egyik kedvenc játékát (Hol a nyuszi? Az asztal alatt? Neeeem. A kanapé alatt? Igen, itt van!)

A család mindennapi élete remek lehetőséget ad, hogy a gyermeked sokat fejlődjön. Nincs szükségük drága játékokra és különórákra, hogy felfedezzék a világot. Te vagy a legelső és legfontosabb tanára – és számára még mindenhol akad tanulnivaló, bárhol is legyen.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache