Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 8 éves ]
2010-08-26
0 komment

Tanítsd meg gyermeked biztonságosan közlekedni

Biztonságosan átkelni az út egyik oldaláról a másikra egy olyan képesség, melyet már gyermekkorban rendkívül fontos elsajátítani.

Már nagyanyáink is csak halványan emlékeznek azokra az időkre, mikor a gépjárművek még kuriózumnak számítottak, és nem kellett ötször szétnézni, ha át akartak jutni az út egyik oldaláról a másikra.


Ma azonban már más idők járnak, a gépkocsik forgataga életünk természetes részévé vált, és némi túlzással élve azt mondhatjuk, hogy az anyatejjel együtt kell magunkba szívni, hogyan is közlekedjünk biztonságosan ezek mellett a fémdobozok mellett.

Már akkor is elkezdhetjük a biztonságos közlekedés szabályaira tanítani a gyermeket, mikor még a sportbabakocsiból szemléli a világot. Kommentálhatjuk, éppen mit csinálunk: „Most megállunk, és szétnézünk, nem jön-e egy kocsi.”, „Zöldre váltott a lámpa, mehetünk.” Így biztos, hogy mi is mindig betartjuk a szabályokat, példát mutatva gyermekünknek. (Ne feledjük, a csemeték figyelnek minket, és a viselkedésünket utánozva tanulnak!)

Átkelés az úttesten

Mindig fogd meg gyermeked kezét, mikor az úttest közelébe értek. Az átkeléshez mindig olyan helyet válassz, ahol az a lehető legbiztonságosabb, például ahol a szabad kilátást nem takarják bokrok, parkoló autók, vagy van járdasziget, és így elég egyszerre csak az egyik sáv forgalmára koncentrálni. Ha van a közelben gyalogosátkelő hely, akkor ott keljetek át, ne két méteren akarj időt és energiát spórolni – lehet, egyszer még az menti meg gyermeked életét, hogy megszokta, ha van a közelben zebra, ott kel át az úton, még akkor is, ha ez egy kis kerülőt jelent.

Autók

Tanítsd meg gyermekednek, hogy a félig-meddig a járdán parkoló autókat sose az úttest felől kerüljük ki. Továbbá mindig fogd meg a kezét, amikor gépkocsik közelében vagytok, még akkor is, ha lakó- és pihenőövezetben sétáltok, ahol a kocsik csak lassan közlekedhetnek. Még egy lassan guruló autó elé kiugrani is tragikus következményekkel járhat a gyermeked számára. Ráadásul ő még nem tudja, hogy vannak helyek, ahol gyorsabban, és vannak, ahol lassabban mehetnek a kocsik.

Jártotokban-keltetekben

Séta közben figyeljétek a forgalmat és beszélgessetek róla. Ugye, milyen ügyes a biciklis bácsi, hogy kanyarodás előtt hátranézett, majd a kezével jelezte, merre fog menni? Láttad, a néni is szétnézett, mielőtt átment az úton. Az autóknak piros a lámpa, most meg kell állniuk, majd akkor mehetnek tovább, ha zöld lesz.

A kapualjak előtt pedig álljatok meg, és óvatosan nézzétek meg, hogy nem tolat-e kifele egy kocsi, sajnos ez is balesetforrás lehet.

Legyenek egyértelműek a szabályok

Az megengedhető, hogy gyermeked néha tovább maradjon fenn este, ám az nem, hogy anélkül menjen át az úton, hogy szétnéz. Ezt tedd egyértelművé számára. Mint annyi mindent, a biztonságos közlekedést se egyik percről a másikra sajátítjuk el. Sokszor el kell ismételni gyermekednek az alapszabályokat, és sokat kell gyakorolnotok azokat. Ám előbb-utóbb a mesterükké fog válni, főleg ha nem felejted el megdicsérni, mikor ügyesen alkalmazza a tanultakat.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache