Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 12 éves ]
2010-10-26
0 komment

Tanuljunk újrahasznosítani!

Az egyik nagyon jó módja a környezettudatos nevelésnek az, hogy példát mutatunk, nem pazaroljuk a vizet, az áramot, a gázt, az üzemanyagot, nem szemetelünk. Továbbá, ha amit csak tudunk, újrahasznosítunk – ejtsünk most néhány szót a környezetvédelem eme aspektusáról.

Az újrahasznosítás egyik sarokpillére a szelektív hulladékgyűjtés, mely most már hazánkban is kezd egyre hétköznapibbá válni, bár azért még van mit fejlődnünk. Ha a közelben nincs külön üveg-, papír-, műanyaghulladék-gyűjtő konténer, ez még ne legyen akadálya a szelektív gyűjtésnek. Otthonunkban is megvalósíthatjuk ezt, és így gyermekünkbe már belenevelődik.

Ha esetleg messzebb van a szelektív konténer, ne sajnáljuk az időt és energiát, hogy hetente egyszer elvigyük bele például az üvegeket, műanyagokat. Ugyan sokszor nincs hozzá kedve az embernek, de lebegjen az a szemünk előtt, hogy így óvjuk a környezetet, gyermekünk is óvni fogja, és ennek köszönhetően talán a dédunokáink is gyönyörködhetnek majd a szépségében.

Emellett a háztartási hulladékoknak nem feltétlenül kell a kukában landolniuk. A rongydarabokból ruha készíthető a babának, a cipősdobozokból garázs a kisautóknak, az öblítősflakonból pedig például tank, hajó. Nem olyan csillivillik, mint a boltban kapható társaik, ez tény, de megadják gyermekünknek a tervezés örömét, fejlesztve a kreativitását, készítés közben ügyesedik a keze, és ha mindezt együtt csináljuk, remek családi program kerekedhet belőle – sokkal tartalmasabb, mint a közös DVD-zés! Ráadásul ezeket a játékokat gyermekünk valószínűleg nagyobb becsben is fogja tartani, mint a boltiakat, hiszen a saját munkája van benne! Bónusz: a családi kasszát is kímélik, nem kell egy-egy vagyont otthagyni értük az üzletben.

Lehet, hogy nem is gondoltunk még bele, de vásárlási szokásainkkal is nagymértékben hozzájárulhatunk, hogy gyermekünk tudatos újrahasznosítóvá váljon. Hogyan? Számtalan papírtermék készül már újrahasznosított papírból, és inkább ezeket vegyük, felhívva rá gyermekünk figyelmét is. Szatyrok is készülnek már újrahasznosított anyagokból és van olyan üzletlánc is, ami ingyen és bérmentve visszaveszi és újracseréli a nejlon bevásárlótáskáit. Továbbá az üvegeket is vissza lehet váltani, vigyük őket gyermekünkkel vissza a boltba, és a kapott pénzt gyűjtsük össze és később fordítsuk például egy játékra, könyvre, valami olyasmire, amire a csemete vágyik, és hajlandó is tenni érte, hogy az övé lehessen.

Ugye, a felsorolt tippek nem is olyan kivitelezhetetlen, a napirendünket, életünket fenekestől felforgató dolgok? Jószerével csak egy kicsit nagyobb odafigyelésre és tudatosságra van a megvalósításukhoz szükség. Éljünk hát velük, és neveljünk minél környezettudatosabb felnőtteket gyermekeinkből!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód, nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache