Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 4 éves ]
2010-10-15
1 komment

Tipegő számítógépguruk?

A számítógép manapság egyre inkább alapfelszerelés az otthonokban. Ráadásul a gyerekek nagy kedvence.

Már az egészen kicsi tipegők is bolondulnak érte. Nem véletlenül, hiszen a kompjúter maga a tökéletes játék. Hatalmas, mindenféle színekben pompázó képernyő, sok-sok billentyű, kattogó egér. Mennyi izgalmat is rejt mindez!

Ha pedig még mi is sokat ülünk a gép előtt, csak tovább tüzeljük a gyermek számítógépező kedvét, hiszen ő is szeretné azt csinálni, amit anyu meg apu.

Napi fél órát a tipegőknek is engedélyezhetünk a gép előtt, már akár játszhatnak is vele, hiszen léteznek direkt nekik írt játék- és oktatóprogramok. Azonban sose hagyjuk őket felügyelet nélkül a gép előtt, hiszen ebben a korban még javában fejlődik a kéz-szem koordinációjuk, és ha valami nem úgy sikerül nekik, ahogy szeretnék, könnyen frusztrálttá válnak.

A számítógépezés egyik fontos eszköze az egér. Mi már könnyedén használjuk, de a kis kezecskéknek még kihívást jelent. Ezért ismerkedjünk közösen a használatával, a gyermekkel együtt fogjuk meg, irányítsuk és tanítsuk meg neki azt is, hogy hogyan kell finoman „kattogtatni”.

Lehet vakon is kattintgatni, de mutassuk meg gyermekünknek, hogy ha a pillangóra kattintunk, akkor mi történik, ha a virágra, akkor megint más. Így megtanulja, hogy a cselekedeteinek következményei vannak.

Azt is tanítsuk meg neki, hogy a képernyőt nem fogdossuk össze, az nem arra való. Emellett ne engedjünk neki, ha hisztizik, mikor úgy döntünk, már éppen eleget gépezett. Amennyiben ez rendszeres problémát okoz, akkor egy ideig inkább tegyük tiltólistára a számítógépet, amíg nem lesz erősebb az önkontrollja.

Ha gyermekünket érdekli a számítógép, hagyjuk hát, hogy ismerkedjen vele, de csak a felügyeletünk alatt, és bizonyos szabályok betartásával, és közben ne feledkezzünk el róla, hogy annyi érdekes megismernivaló van még a világon ezeken a csodamasinákon kívül is!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: nevelés
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache