Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ Terhesség kezdete - 40 hetes terhes ]
2009-07-09
0 komment

Tippek az egészséges terhesség érdekében

A terhesség korai hónapjai kritikus időszaka a baba fejlődésének. Ha néhány nagyon fontos dolgot betartunk, akkor megóvhatjuk mind a baba, mint a saját egészségünket.

Mielőbb kérd szakértő segítségét és járj el a kontrollidőpontokra!
Az első vizsgálaton (amely általában a nyolcadik hét környékére esik) az orvos megvizsgálja az állapotodat, főleg olyasmit keres, ami később komplikációkat okozhat a szülésnél.

Feltétlenül beszéld meg orvossal az esetleges rendszeres gyógyszerfogyasztás további sorsát!
Több orvosság – még azok is, amelyeket nem rendszeresen szedünk –, nem biztonságos a terhesség ideje alatt. Természetesen, ha valami krónikus betegség ellen kell létfontosságú orvosságokat szedni, akkor nem kell rögvest abbahagyni azok szedését, viszont az orvossal feltétlenül beszéld meg, hogy veszélyt okozhat-e, és ha igen, akkor hogy lehetne kikerülni. Ilyenkor célszerű minden gyógyszert megemlíteni, még a gyógynövényeket és a táplálék-kiegészítőket is.

Hagyd abba a dohányzást!
A dohányzás növeli annak az esélyét, hogy a terhesség alatt valami balul üt ki: elvetélés, méhhel kapcsolatos problémák, koraszülés – még esetleg a halvaszületés veszélye is felmerülhet extrém esetben. A dohányzásról soha nem késő leszokni, vagy egyszerűen a szokásos adagot csökkenteni. Minden cigi, amire nem gyújtasz rá, növeli az esélyét annak, hogy egészséges babád születhessen.
Ne igyál alkoholt!
Már akár napi egy pohárnyi ital is növelheti annak az esélyét, hogy a gyermeknél tanulási- és beszédhibák, figyelemzavar vagy hiperaktivitás alakuljon ki. Nem tudható, hogy akár a legkisebb mennyiségű alkohol is nem okoz-e problémát később, úgyhogy a legjobb tanács ez esetben csupán annyi: teljesen hagyjunk fel a piával.

Győződj meg arról, hogy otthonod és munkahelyed biztonságos!
Néhány munka és hobbi veszélyes lehet rád, illetve születendő gyermekedre. Ha rendszeresen ki vagy téve vegyszerekkel való kontaktusnak, nehézfémeknek, bizonyos biológia anyagokkal vagy sugárzással, akkor mihamarabb változtatnod kell életmódodon.

Ne feledjük azt sem, hogy néhány, tisztításra használatos termék, rovarölők, oldóanyagok és a vízben található ólom (amely régebbi típusú csövekből folyhat) szintén ártalmasak lehetnek. Érdemes ezekről is beszélni az orvosoddal, vagy a védőnőddel, meséld el, miből áll egy napod és közösen keressétek a változtatatás lehetőségeit, amelyekkel kiiktathatod a veszélyeket otthonodból és munkahelyedről.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache