Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2011-06-23
0 komment

Több időt töltsön a gyerekkel az apa!

A legújabb, családról szóló törvény még előkészítés alatt áll, de a tervezet tartalmát már közreadták. A KDNP egyik sarkalatos pontja ebben, hogy növelni szeretnék az apa szerepvállalását a gyermeknevelésben. Ezt úgy szeretnék elérni, hogy kötelezően kiveendő plusz szabadnapokat írnának jóvá az apák számára évente. A KDNP szerint ugyanis ki kell egyenlíteni az apa és az anya közötti különbségeket a gyermeknevelés terén.

Harrach Péter KDNP-s képviselő, volt házelnök szerint a törvény előkészítésekor a skandináv példákat is megnézték, és a hazánkban is működőképesnek ítélt részleteket átemelték. (Az olyanokat viszont nem, amik Magyarországon gyakorlatilag kivitelezhetetlenek: például azt, hogy a GYES félidejében az apát köteleznék az otthonmaradásra. Azért vetették el ezt a részt, mert az anyák klasszisokkal kevesebbet keresnek Magyarországon, mint az apák, és ez hatalmas anyagi terhet róna a családokra.)

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke üdvözölte a KDNP terveit az apák jobb bevonására a gyermeknevelésbe. Hozzáfűzte, hogy a felmérések szerint azokban az országokban, ahol az apák jobban részt tudnak venni a gyereknevelésben, magasabb a gyermekvállalási kedv.

A tervezetbe egyelőre nem foglalták bele, de a törvényhozók még gondolkodnak azon, hogy az apák is egy-két hónapot otthon tölthessenek gyermekeikkel a GYES lejárta után.
Cimkék: család
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache