Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 12 éves ]
2011-01-14
0 komment

Top 3 lázcsillapító – nem csak a gyógyszer segíthet

Örök téma a szülők körében a lázcsillapítás, főleg a téli időszakban, amikor egymást érik a különböző megfázásos megbetegedések. A gyermek láza sokszor olyan magasra szökik, hogy az orvos által felírt gyógyszerek mellett elengedhetetlen a kiegészítő terápia a magas hőmérséklet csillapítására.


A gyermekek esetében 38 fokig általában hőemelkedésről beszélhetünk, e hőmérséklet felett pedig lázról, ami betegségnek semmiképpen sem tekinthető, mindössze annak egy tünete. A láz a szervezet természetes önvédő reakciója és bizonyos fokig hasznos folyamat: lerövidíti a betegeskedés időszakát, erősíti az antibiotikumok hatását, a baktériumok és vírusok életképességét gátolja. Mindezek ellenére a nagyon magas lázat mindenképpen csillapítani kell elsősorban gyógyszeres úton, kiegészítő kezelésként pedig egyéb, természetes gyógymódokkal. Íme a top 3 legerősebb természetes lázcsillapító, melyek a család minden tagjának segíthetnek:

Hűtőfürdő: első körben a test vizes törölközőbe vagy lepedőbe való becsavarását kell kipróbálni és a nedves textíliát negyed óránként cserélni. Ha a módszer nem vezet eredményre, akkor ajánlott a hűtőfürdő készítése: a gyermeket normál testhőmérsékletű, kellemesen meleg vízbe ültessük, majd ezt fokozatosan hűtsük kb. 30 fokosra. A hidegebb vizet mindig a gyermekünk lábához engedjük, lehetőleg apránként. A módszer talán kegyetlennek tűnik és bizonyára ezt gyermekünk is így ítéli majd meg és hangot ad ellenérzésének, de igen hatásos. A hűtőfürdő 10-15 percnél tovább sosem tarthat, viszont ha szükséges, többször is megismételhető. Amennyiben a gyermek testhőmérséklete elérte a 38 fokot, a hűtőfürdőzést abbahagyhatjuk.

Hársfatea, bodzatea, gyógyteakeverékek: a hársfa és a bodza forrázata közismerten izzasztó és lázcsillapító hatású. Egy kávéskanálnyi mennyiséget kb. 2 dl vízzel kell leforrázni, majd öt percig lefedve áztatni. Langyosra hűtve, egy éves kor felett mézzel édesítve adhatjuk gyermekünknek, így segítve a lázcsillapító gyógyszerek hatását. Ma már speciális gyógyteakeverékek is vásárolhatók, melyeket kifejezetten meghűléses betegségekre fejlesztettek ki és bátran adhatók kisgyermekeknek is. Ezekben a fenti gyógynövényeken túl többek között megtalálható a kamilla, a csipkebogyó is és a gyógynövények egymás hatóanyagát erősítve fejtik ki hatásukat.

Folyadékpótlás: a gyógyteákkal a pótlás egy része már megoldódik, azonban ezen túl is igen sok folyadékra van szüksége egy lázas szervezetnek, akár vitamindús zöldség-, gyümölcslé, akár víz vagy tea formájában, ezzel a gyógyszerek felszívódását és hatásfokát is segíthetjük. Lehetőleg sohase alkalmazzunk túl édes, szénsavas italokat és az enyhén cukrozott, savanykás üdítőket részesítsük előnyben. A hőmérsékletére mindig figyeljünk, ilyenkor sem a túl meleg, sem a túl hideg nem tesz jót a kis szervezetnek.

Kisbabák esetében a legtermészetesebb lázcsillapító a közvetlen testkontaktus, persze csak akkor, ha az anyuka nem lázas, beteg. A levetkőztetett babát a csupasz mellkasra fektetve és vékony lepedővel letakarva hatásosan csökkenthetjük a testhőmérsékletet és nem mellesleg így a kis beteget is sikerül megnyugtatni.

Ha a lázról esik szó, mindenképpen említést érdemel a lázgörcs, mely a szülők körében igen riasztó jelenség. A görcsös állapot általában a gyermekek 2-5 százalékánál fordul elő, fél éves kortól öt éves korig. Ilyenkor a hőmérséklet-emelkedés hatására a gyermek hirtelen elveszti eszméletét, szeme felakad és egy pontra fixál, végtagjai megfeszülnek, rángatóznak. A görcs általában pár percen belül magától oldódik, de a láz csillapításával (vizes lepedőbe burkolással) segíthetünk a gyermeken. Az első és legfontosabb dolog az oldalra fordítás, hogy az esetlegesen feltörő váladék ne okozzon fulladást, illetve hogy a roham alatt vigyázzuk a gyermek testi épségét. Ha súlyosnak ítéljük a helyzetet (a görcsroham nem enyhül, a gyermek nem kap levegőt), ne késlekedjünk és hívjunk orvosi segítséget.

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache