Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 4 3/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Túl kövér? Túl vékony? Pont jó! – Súlyproblémák

Egyes felmérések azt mutatják, hogy már az óvodások is úgy gondolják, a vékony az szép, a kövér az csúnya. Ezért nem kis részben a televízió okolható. Szóval itt az ideje belenevelni a gyerekbe, hogy pozitív képet alkosson a saját testéről.


A leghatékonyabb eszközünk ebben természetesen az, ha jó példát mutatunk. Ha állandóan diétázunk, a súlyunk miatt aggodalmaskodunk, és ha minden étkezés után menetrendszerűen pattanunk rá a mérlegre, akkor azt sugalljuk a gyereknek, hogy ez egy kiemelkedően fontos dolog, amire neki is oda kell figyelnie. Ugyanez vonatkozik arra, ha mások megjelenését, testsúlyát kommentáljuk. Legyen ez egy alapvető szabály: nem teszünk rosszindulatú megjegyzéseket mások megjelenésére. Az emberek súlya különböző, és kész.

Ha aggódunk a gyerek testsúlya miatt, forduljunk orvoshoz, aki összehasonlíthatja az adatait a statisztikákkal, hogy a korosztályához, illetve a saját növekedési ritmusához képest hol tart.

Számítsuk ki a testtömeg-indexét, ami a magasság és a testtömeg közötti arányt határozza meg. Ez alapján jelenthetjük ki, hogy a gyerek túlsúlyos, túl vékony, vagy „pont jó.” A gyermekorvosi rendelők mellett ma már az interneten is számtalan helyen kiszámíthatjuk ezt az indexet, ami a legjobban jelzi, hogy a gyerekünk megfelelő ütemben, egészségesen fejlődik.


Ha úgy találjuk, kezd elhízni, ahelyett, hogy azon sopánkodunk, mit csinál rosszul (egészségtelen ételeket fogyaszt, vagy naphosszat csak a tévé előtt ül) inkább tegyünk arról, hogy egészséges környezetben élhessen. Csökkentsük a televízió, vagy a számítógép előtt töltött időt. Ha van a szobájában tévé, kezdetnek az is jó, ha kivisszük onnan. Szervezzünk programokat a szabad ég alatt, lehetőleg az egész családnak. A séták, túrák, és közös játékok segítenek a gyereknek, hogy ne arra figyeljen, hogy néz ki a teste, hanem hogy hogyan működik. Mellőzzük a cukros, szénsavas üdítőket, és főzzünk egészséges ételeket.

Az önbecsülés kialakítása is egy lényeges elem a negatív énkép elleni harcban. Tegyük ki a gyerek fényképeit a lakás több pontján, és a munkahelyünkön is. És mindenekfelett: soha ne kritizáljuk a megjelenését. Akár egyetlen rosszindulatú megjegyzés semmissé tehet egy tucat dicséretet, és hosszú időre bevésődhet a gyerek memóriájába.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség, életmód
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache