Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 18 hónap ]
2010-08-17
0 komment

Ügyes kezecskék

Finommotoros készségeinknek és kéz-szem koordinációnknak köszönhetően vagyunk képesek apró tárgyakat felszedni az asztal lapjáról, megfogni a ceruzát és írni vele, vonal mentén vágni, befűzni a cérnát a tűbe.

Világrajövetelünkkor ezek a készségeink még meglehetősen fejletlenek, de mire 1 évesek leszünk, már akár a kenyérmorzsát is képesek vagyunk felcsippenteni a hüvelyk- és mutatóujjunkkal. Hihetetlen fejlődés ahhoz képest, hogy megszületésünkkor kezeink görcsösek, jobbára ösztönösen markolunk, nemhogy utána tudjunk nyúlni a tárgyaknak!


Habár a fejlődés óriási és rendkívül látványos, bárki, aki már látott 1-2 éves gyermeket firkálni, megmondhatja, hogy hosszú még az út az írás által megkövetelt kézügyességig.

Célzott játékokkal segíthetünk gyermekünknek, hogy még ügyesebbé váljon a finommotoros mozgása. Íme néhány tipp a 12-18 hónapos lurkók fejlesztéséhez:

Ha megoldható, a gyermeknek legyen saját asztalkája, székecskéje, amin játszhat, rajzolhat, ehet. Nagyszerű gyakorlat, ha játék étkészlettel imitáljátok, hogy vacsoráztok.

Remek szórakozás a mondóka ritmusára tapsikolni, de palacsintát sütni is nagyon jó mulatság, és nagyokat lehet nevetni, miközben elmutogatjuk az Ez elment vadásznit, a Csip-csip csókát vagy a Nád a házam tetejét.

Felépítem, lerombolom, felépítem, lerombolom. Jaj, de jó muri! Csupán arra ügyeljünk, hogy gyermekünk ebben az életkorban még csak a nagyméretű kockákkal boldogul.

Habár mi jobbára annak örülünk, mikor a sok játék végre a tárolódobozába kerül, ne riadjunk vissza a kiöntésüktől. Majd szedjük össze őket. A gyerekek imádják a tárgyakat ki- és bepakolni, egyik dobozból átrakni a másikba. Cipősdoboz, vödör, tárolódoboz – a lényeg, hogy a játékokat egyikből a másikba tehessék, ha kedvük tartja, kiönthessék a tartalmukat, majd újra megtölthessék őket. Csatlakozzunk hozzájuk!

Emlékszünk még arra a játékunkra, amikor félholdacskát, csillagocskát kellett beilleszteni a helyére? Miközben gyermekünk ezzel a számunkra egyszerű, de neki még igazi kihívást jelentő játékkal szórakoztatja magát, a kezecskéi is ügyesednek, a formafelismerő képessége is javul, továbbá óriási sikerélménye van, mikor sikerül egy-egy elemet a helyére illeszteni, és mi megtapsoljuk.

Habár a játék rendkívül fontos eleme a fejlődésnek, tanulásnak, ne feledjük, csak akkor élvezhető, ha közben móka és kacagás uralkodik. Ha tehát gyermekünk nem vevő valamelyik játékra, vagy megunja az adott tevékenységet, ne erőltessük, kezdjünk másikba, és közben érezzük jól magunkat!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache