Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 12 éves ]
2010-08-27
0 komment

Várjuk együtt a kistesót!

Mint ahogy ti is készültök az új családtag érkezésére, őt is fel kell rá készíteni, hogy hamarosan egy fővel többen lesztek.

Mindenek előtt, ne hallgasd el gyermeked elől, hogy hamarosan nagytesóvá fog válni. Egy-egy elejtett szóból, megjegyzésből úgyis tudni fogja, hogy valami nagy változás lóg a levegőben, és ha nem tudja, mi az, félelemmel töltheti el. Ha már csak akkor mondjátok el neki, hogy hamarosan kistestvére születik, mikor már az új családtag majdnem megszületik, nagyobb gyermeked becsapva érezheti magát, és féltékenyen tekinthet a hugira vagy öcsire.


Ti már pontosan tudjátok, mennyi is az a bizonyos kilenc hónap, amíg a kisbaba a mami pocijában növekszik. Gyermeked azonban nincs tisztában vele. Még akkor is, ha már nagyobb, és kezdi érteni az idő fogalmát is, hosszú lehet neki a várakozás. Magyarázzátok el neki, hogy a kisbabák sokáig növekednek az anyukájuk hasában, türelmesen kell várni, míg megszületnek. Egy naptárban jelölhetitek is a napokat a kicsi világrajöveteléig, minden egyes eltelt napot áthúzva, így látványosan nyomon követhető, hogy mennyit kell még aludni a baba születéséig.

Ha gyermeketek érdeklődik még az anyaméhben lakó kistestvére iránt, nyugodtan meg lehet neki engedni, hogy megsimogassa az egyre jobban domborodó pocit, beszéljen a magzathoz. Akár az ultrahang és 4D-s felvételt is meg lehet mutatni a kis pocaklakóról. Újra elővehetitek gyermekedről a pocakban készült és kiskori képeit, sőt saját magatokról is mutathattok neki csecsemőkori fotókat. Nézzetek kisbabás meséket, olvassatok gyermeked életkorának megfelelő könyveket a születésről, kisbabákról. Ám ne erőltessetek semmit!

Ha van az ismeretségi körötökben kisbaba, látogassátok meg, hogy gyermeketek láthassa, mire számíthat – hogy a csecsemők eleinte még jobbára csak alszanak, esznek és bizony-bizony, sírnak is.

A nagy nap közeledtével pedig akár az egyik ellenőrző vizsgálatra is magatokkal vihetitek a gyerkőcöt, hogy tudja, hol lesz a mami, mikor megszületik a kistestvére. Arról is gondoskodjatok előre, ki fog majd vigyázni gyermeketekre a pici születésekor. Ha a lurkó nincs hozzászokva, hogy huzamosabb időt az illetővel töltsön, akkor 1-2 hónappal a szülés előtt kezdjétek el a barátkozást leendő felvigyázójával.

Nem szemvillanásnyi idő alatt ugyan, de végül eljön a várva-várt pillanat, megszületik a kistestvér, és hazaviszitek. Idősebb gyermeketeknek, még ha örömmel is várta a kicsi érkezését, akkor is hozzá kell szokni az új helyzethez – nevezetesen ahhoz, hogy már nem egyedül fürdik féltő-óvó szeretetetekben, gondoskodásotokban.


Könnyebbé tehetitek számára az alkalmazkodást az új helyzethez, ha ő is aktívan részt vehet a baba hazavárásában, segíthet rendet rakni, elmosogatni, rendezkedni a kistesó szobájában. Amiben csak tud, segítsen a kicsi körül, de arra is ügyeljetek, hogy anyától és apától is megkapja a kellő, csak neki szóló figyelmet!

Ha pedig megindul a babanézők áradata, engedjétek meg gyermeketeknek, hogy ő fogadja a vendégeket. A látogatókat pedig kérjétek meg rá, hogy először a nagyobbik gyermeket üdvözöljék, és neki is hozzanak valami apróságot, ha a kicsi is kap ajándékot.

Sajnos az is előfordulhat, hogy nagyobb gyermeketek egyáltalán nem fogadja jól a nagytesvér-lettem szituációt. Mit lehet ilyenkor tenni? Sok-sok szeretet, odafigyelés a kulcs, na meg rengeteg türelem és hit, hogy ez változni fog – a legtöbb esetben ugyanis végül megenyhül a nagytesó, és ő lesz a kicsi legjobb pajtása, mentsvára, még ha időnként össze is kapnak majd.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: család, terhesség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache