Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 9 éves ]
2009-07-28
22 komment

Védőoltás hisztéria

A kötelező védőoltásokat, melyek a nagyobb betegségek ellen – mint például a rubeola, mumpsz, kanyaró, TBC – adnak védettséget, a mai törvények szerint minden gyermeknek be kell adni. A gyermekek 15 éves korukig 11 kötelező védőoltásban részesülnek, ezen kívül további vakcinák beadását is igénybe vehetik, melyek egy kivételével térítés kötelesek.

Az oltóanyagok kapcsán több vita is kialakult hasznosságukat, mellékhatásukat illetően, kutatásokat végeztek Nagy-Britanniában, Svédországban és Amerikában is. Főleg a rubeola-mumpsz-kanyaró kombinált oltóanyag kapcsán terjengtek rémhírek, melyek szerint összefüggés van az oltóanyag összetétele és a későbbi autizmus kialakulása között. Ezt az állítást több tudományos kutatás sem találta alátámaszthatónak, de a feltevés, melyet Wakefield angol kutató tett, sokáig borzolta a kedélyeket a sajtó hasábjain.

Talán ez, talán más az oka annak, hogy egy szentesi szülő páros úgy döntött, nem adatják be gyermeküknek a kötelező védőoltásokat, kitéve őket a betegségek veszélyeinek, melyek azért még mindig nagyobb eséllyel jelenhetnek meg életükben, mint az oltás beadását követő mellékhatások. Ezek a mellékhatások ugyanis csak enyhe, múló panaszokat okozhatnak: hőemelkedés, itt-ott egy-egy kiütés, hasmenés.

A fent említett édesanyát és édesapát a bíróság első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.  Az állóvizet felkavarták rendesen az oltások körül, hiszen rengeteg támogatójuk is akadt, követőik viszont nem nagyon.

Egy neves amerikai orvos-szakíró, Dr. Mercola is átgondolásra ösztönzi az oltásra váró embereket. Nézete szerint a legnagyobb veszélynek kitett csoport a gyermekek és az idősek és mégis ők kapják a legtöbb védőoltást. Összefüggést vél felfedezni a gyermekkorban beadott védőoltások és a 10-20 év múlva kialakult depresszió, illetve autoimmun betegségek között. Elgondolkodtató, hogy hány lakosnál alakulhatnak ki ezek a tünetek, mikor Magyarországon kivétel nélkül mindenki megkapja a kötelező oltóanyagokat… No comment…

Az évek előrehaladtával, a technika és tudományok fejlődésével egyre több és jobb, olyan lehetőség is a kezünkben van, mellyel megóvhatjuk egészségünket, gyermekeink egészségét. Persze ne várja senki csupán a védőoltásoktól a megoldást. Nekünk is tennünk kell azért, hogy elkerüljenek bennünket a betegségek, erősek, egészségesek legyünk, kiegyensúlyozottan éljünk és ezt tanítsuk meg a minket követő generációnak is. Fontos helyet foglal el a táplálkozás és a mozgás ezen a palettán, de az immunrendszerünk érdekében kerülni kell a stresszt is. A felgyorsult világ negatív hatásai ellen csak mi tehetünk, erre még nincs védőoltás…

A hazánkban alkalmazott összes oltóanyag a WHO által elismert és az Európai Unió Gyógyszerkönyvi előírásainak megfelel. Aki a kötelező oltások beadását elmulasztja, az komoly betegségek kialakulását idézheti elő. A kötelező védőoltások beadatásáról való gondoskodás a szülő törvény szerinti kötelessége, ennek megtagadása, elmulasztása súlyos jogi szankciókat vonhat maga után. Egyes esetekben a helyileg illetékes egészségügyi államigazgatási szerv elrendelheti a kötelező védőoltás beadásának elhalasztását vagy mentesíthet ez alól, de csak abban az esetben, ha ez az egészségügyi állapotát negatív irányban befolyásolja a páciensnek, illetve közegészségügyi érdeket sért (2008. évi CVI. törvény). Amint az akadály megszűnt a védőoltást haladéktalanul pótolni kell.

Forrás: flickr.com

Cimkék: egészség, oltások
Hozzászólások
22db hozzászólás
cache