Milyen idős a gyermeked?
[ 9 éves ]
2009-07-15
1 komment

Védőoltás iskoláskorban

A hepatitis B fertőzés világszerte elterjedt, jelenleg a becslések szerint több mint 2 milliárd ember fertőződött meg a vírussal a Föld teljes lakosságából. Ezekből mintegy 360 millió beteg krónikus hepatitis B fertőzésben szenved, amely komoly rizikófaktor: a krónikus hepatitis B talaján ugyanis májzsugor és májrák alakulhat ki. Évente körülbelül 500-700 millió haláleset történik a hepatitis B vírusfertőzés következtében, holott ez a betegség védőoltással hatékonyan megelőzhető.

A gyerekek tizennégy éves korukban kapják meg a Hepatitis B elleni első oltásukat. A védettség megszerzése három oltásból áll: az első után egy hónappal a második oltást, majd hat hónapra rá kapják meg a harmadikat.

A védettség kialakítása bármelyik életkorban elkezdhető, de célszerű a serdülőkor táján beadatni, mert vérrel és szexuális úton terjedő betegségről van szó. Az oltás bekerült 1999-től a kötelező oltások közé, így a gyerekek az iskolában ingyenesen megkapják. Sajnos a vírus igen erős fertőzőképességgel bír, így közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések során fertőzött olló és borotva, de meg lehet fertőződni piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr közben is. Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán.  A tünetek megjelenéséig átlagosan 75 nap telik el, de ez az idő akár 30-180 nap is lehet. A megelőzés a legfontosabb, amit az oltások segítségével könnyen megtehetünk. Bár 1992-ben a WHO rendelkezett arról, hogy az oltást minden országban kötelezővé tegyék, ma mégsincs mindenhol így. A tervek szerint 2010-re szeretnék a világ országainak 90%-ában elérni, hogy ez megtörténjen.

Azoknak a felnőtteknek, akik gyermekkorban hepatitis B vírussal fertőződtek, 25%-a krónikus hepatitis következményeként kialakuló májzsugorban vagy májrákban hal meg. A hepatitis vírust nem lehet félvállról venni, ugyanis tízszer nagyobb a fertőző képessége, mint a rettegett HIV vírusé, amely az AIDS-et okozza. Ráadásul az egészségügyben dolgozók fokozottabban ki vannak téve a megfertőződésnek, mint bárki más. A hepatitis B fertőzést nemcsak szexuális úton, hanem a fejlődő országok többségében akár egy orvosi beavatkozás, egy véletlen baleset, vagy egyszerű hennafestés alkalmával is el lehet kapni. Így aki Kínába vagy bármelyik ázsiai országba utazik, fokozottan ügyeljen a higiéniára. Ugyanis az ázsiai országokban élő emberek 70-90 százaléka átesett már hepatitis B fertőzésen.

Az oltóanyag biztonságot nyújt, és sikerességét az is bizonyítja, hogy ez volt az első, mellyel rákos megbetegedést lehet megelőzni.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: oltások
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache