Milyen idős a gyermeked?
[ 6 éves ]
2009-07-09
0 komment

Véletlenül történt... – Rosszalkodás

A rosszalkodásnak következményei kell, hogy legyenek. Ám nem árt tudnod, miért is „rongyalkodik” gyermeked. Szánt szándékkal tette, vagy baleset történt? Tudja egyáltalán, mi a különbség a kettő között?

Hatévesen gyermeked kezdi megtanulni a különbséget aközött, hogy hibát vétünk és szánt szándékkal rosszalkodunk. A legtöbb gyerek nem akar rosszat. Természetesen a focilabda néha beszáll az ablakon; elszakad a nadrág; megtörténnek dolgok.

Persze, már ezerszer mondtad, hogy ne az ablak alatt focizzon. Ám a gyerekek ebben a korban még a pillanat hatása alatt cselekszenek, nem tudják felmérni tetteik következményeit; képtelenek előre látni, mi történhet, amíg be nem következik a baj.

Ha balesetről van szó, szorítsd össze a fogaidat és próbálj nyugodt maradni. Beszéljétek meg, viselkedése milyen mértékben okolható a történtekért. Ha lehet, vond be gyermeked a baj orvoslásába: segítsen eltakarítani a törött üveget, például.


Ám néha a gyerekek nagyon jól tudják, hogy éppen rosszalkodnak. Szándékosan csinálják, mikor dühösek, frusztráltak, fáradtak, vagy stressz éri őket. Képzeld magad a helyébe. Olyan kis mértékben tudja irányítani az életét. Alkalmanként ezért aztán túllépi a határt. Habár nem hunyhatsz szemet a rosszalkodás felett, légy megértő. A rosszaság mögött rejlő okot lehet fel lehet oldani egy kis szerepjátékkal, vagy bármi más módon, amivel levezetheti a dühét.

A társadalmi nyomás nagyon ki tudja fárasztani gyermeked. Néha szüksége van rá, hogy kizárja a világot és egyedül játsszon, elkerülve a társas játék okozta stresszt. Hozd egyensúlyba a társas és magányos játékot az életében.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache