Milyen idős a gyermeked?
[ 12 éves - 18 éves ]
2010-02-06
0 komment

Veszélyben a diétázó tinilányok csontjai


A tinik többsége nincs megelégedve külsejével, sok mindent szeretnének magukon megváltoztatni és főleg igaz ez a súlyukra. A legtöbb tinédzser lány követve a címlapokra kitett nádszálkarcsú lányok példáját diétázásba kezd és ezzel nem is tudják elképzelni, hogy milyen veszélybe sodorják egészségüket, fejlődésben lévő szervezetüket, csontjaik épségét.

A Bristoli Egyetem egyik kutatócsoportja ez utóbbi veszélyt vizsgálva állapította meg, hogy a zsírszöveteknek fontos szerepük van a csontoknál, főként kislányok esetében. A bristoli csapat a legmodernebb technológiát latba vetve tanulmányozta több mint 4000, 15 éves lány csontjait, azok formáját, nagyságát, sűrűségét, valamint a zsírszövetek mennyiségét és e tényezők összefüggését. Az eredményeket vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a tinilányoknál, akik testében nagyobb volt a zsírszövet mennyiség, azoknak nagyobbak és sűrűbbek a csontjaik. A csontszövetek erős kialakulása különösen fontos a nők esetében, hiszen 3-szor annyira vannak kitéve a csontritkulás veszélyeinek, mint a férfiak.

Természetesen a jelentős túlsúly is problémát jelent, viszont az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás és sportolás mellett nem áll fenn a veszélye a csontok károsodásának.

A drasztikusan diétázó lányok esetében megdöbbentő lehet később a felmérés eredménye, bár a kutatásokat ilyen idős korban a legnagyobb fenntartásokkal fogadják. A veszély valós és fennáll, még ha az csak később, több tíz év múlva is fog megmutatkozni szervezetükben, csontjaik egészségében.

- Bálint Brigitta -

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache