Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2010-10-20
1 komment

Veszélyeztetett gyermekek

Ma Magyarországon a becslések szerint körülbelül 1 millió ember néz a pohár fenekére rendszeresen. Destruktív szokásuknak azonban nem csak ők látják kárát, hanem a közvetlen környezetük, a családjuk, gyermekeik is. A rombolás pedig akkor is nyomokat hagy, ha a kelleténél gyakorta többet ivó szülőnek végül sikerül letennie a poharat.

Az apa vagy az anya alkoholproblémái mindenekelőtt pszichés téren okoznak károkat a gyermeknek. Az italozó szülők gyerekeinél gyakori a depresszió, a szorongás, önértékelésük alacsony, és sok esetben nem képesek egészséges baráti, szerelmi kapcsolatok kialakítására, valamint nagy eséllyel alacsony végzettséget szereznek, már ha egyáltalán szereznek.

Mindennek a hátterében az áll, hogy az alkoholproblémákkal küzdő famíliákban az élet gyakorta rendezetlen, kaotikus. A gyermek nem tudja, mire számítson, a szülő az egyik percben szereti, imádja, a másikban pedig már elutasítóan viselkedik vele. Tulajdonképpen állandó rettegés a gyermek élete, sose érzi magát biztonságban, és érzelmileg se kapja meg azt a támogatást, amire az egészséges lelki fejlődéséhez szüksége lenne.

Mindezt még tetézheti is, ha delíriumos állapotában a szülő viselkedése agresszívvé válik, verbálisan vagy akár fizikailag is bántalmazza a párját, a gyermeket. Sajnos szexuális bántalmazás is előfordulhat. Az ilyen eseményeken keresztülmenő gyermekeknél akár poszttraumás stressz szindróma is kialakulhat, melynek főbb tünetei az alvászavarok, a szorongás, a visszaesés és a depresszió.

A helyzetet pedig még tovább súlyosbíthatja, hogy idővel a család anyagi helyzete is megrendülhet az italozásnak köszönhetően. Az alkoholista szülő elveszítheti állását, tartósan munkanélkülivé válhat, a számlákat már nem tudják fizetni… Ha pedig csurran-cseppen egy kis bevétel, akkor az se kenyérre lesz elköltve… a gyermek éhezhet is.

Milyen életre számíthat az ilyen körülmények közt nevelkedett gyermek? Sajnos, csak keveseknek sikerül felépíteniük maguknak a mindig csak távolról csodált normális életet, a többségük a végén ugyanott köt ki, mint a szülők. Ennek az oka lehet az otthoni minta öntudatlan lemásolása vagy az, hogy az alacsony iskolai végzettsége miatt nem kap munkát és elkeseredésében a pohár után nyúl.

Mit lehet tenni, ha a környezetünkben azt látjuk, hogy egy gyermek hasonló körülmények között él? Az oktatási intézményekben van gyermekvédelmi felelős, őt kell értesíteni, és ezek után ő veszi kézbe a gyermek ügyét, és akár állami gondozásba, nevelőszülőkhöz is kerülhet a gyermek.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: család
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache