Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 1 éves ]
2010-06-22
6 komment

Vigyázat! Szülés utáni depresszió!

Természetes, ha a szülés után kissé fáradtnak, levertnek érzed magad. Ám ha minden ok nélkül és sűrűn eltörik a mécses, ha állandóan úgy érzed, rossz anya vagy és ezért bűntudat gyötör, akkor valószínűsíthető, hogy szülés utáni depresszió kerített a hatalmába. Íme néhány tényező, melyek növelhetik ennek az igen is komoly állapotnak a kialakulását.


Kevés alvás. A Torontói Egyetem munkatársai megfigyelték, hogy növeli a depresszió ezen fajtájának az esélyét, ha a napi 24 órás ciklusban az újdonsült anyuka napi 6 óránál kevesebbet alszik, illetve ha rendszeresen háromnál több alkalommal kell felkelnie a babához. Ne utasítsd hát vissza, ha akad segítséged, már az is sokat segíthet a depresszió elkerülésében, ha napközben szunyókálsz egy-két alkalommal.

Mesterséges megtermékenyítés. A Melbourne-i Egyetem kutatóinak adatai szerint a mesterséges úton teherbe esett nőknél négyszer nagyobb az esély a szülés utáni depresszió kialakulására. Miért? A szakemberek szerint azok, akiknek a mesterséges megtermékenyítést kell választaniuk, gyakran túlidealizálják a szülőséget, viszont lelkiekben nem készülnek fel annyira a baba születése utáni valóságra. Nekik ajánlatos sokat beszélgetni más anyukákkal, hogy tudatosodjon bennük, az első hetek „megpróbáltatásai” normálisak, nem hiába mentek át annyi mindenen azért, hogy saját gyermekük lehessen.


Elszigetelődés. Azok a nők, akik a baba világrajövetelét követően csak a picinek élnek, nem tartják a kapcsolatot a külvilággal, valamint magukba fojtják az érzéseiket, könnyen depresszióssá válhatnak, állítja egy holland tanulmány. A megoldás? Ne szigetelődj el a világtól, kommunikáld le az érzéseidet a bizalmasaid felé és ne szégyellj segítséget kérni, ha úgy érzed, legyűrt a szülés utáni depresszió!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség, szülés
Hozzászólások
6db hozzászólás
cache