Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 3 1/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Vonalak az ajtófélfán – Hogyan mérjük gyermekünk növekedését?

Könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy igencsak elcsodálkozunk a gombamód növekvő gyerek méretein. A gyerekorvos folyamatosan ellenőrzi a magasságát és a súlyát, hogy megbizonyosodjunk, megfelelő ütemben növekszik. Mindazonáltal, az egyik szemünket úgyis mindig rajta tartjuk. Ellenőrizhetjük a testtömeg-indexét, és ha túlsúlyosnak találjuk, készüljünk fel, hogy előbb-utóbb diétára kell fognunk, vagy változtatnunk kell az életvitelén – különösen akkor, ha a családban volt, vagy van példa elhízásra.

Ideje előkeresni egy-két fényképet vagy videót az egy, vagy két éves gyerekről, és összehasonlítani, mennyivel nagyobb és erősebb, mennyivel magabiztosabbak a mozdulatai. Más különbségeket is észrevehetünk: magasabb, a végtagjai picit megnyúltak, vékonyabbak. A legtöbb hároméves végleg megszabadult már a babahájtól.

Néhány tipp, hogyan kövessük nyomon a fejlődését:

  • Pár havonta mérjük meg az ajtófélfánál, és húzzunk be egy vonalat a magasságánál, és írjuk
    mellé a dátumot.
  • Minden hónap első napján készítsünk róla egy videót játék közben.

Ezekből az adatokból is jól látszik, hogy a gyermekek nem egyenletesen nőnek, hanem vannak életszakaszok, amikor hirtelen megnyúlnak, máskor pedig lassabban gyarapodnak.

Ezt azért is tanúságos észben tartani, mert a gyerek személyisége és intelligenciája, képességei is hasonló módon fejlődik, szinte bakugrásszerűen – ha nem vagyunk elégedettek gyermekünk valamely teljesítményével, csak pillantsunk az ajtófélfára!

Ha már eddig is feljegyeztük növekedését, időnként vegyük elő az adatokat, fényképeket és videókat! Egészen megdöbbentő lesz látni, milyen piciny is volt babánk, és ehhez képest mekkorára nőtt mostanra! Ugyanilyen élvezettel fogjuk 3-5 vagy éppen 20 év múlva visszanézni a mostani képeket!

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache