Milyen idős a gyermeked?

Normális, ha a gyerekem dühösnek látszik?

Igen. Bár valószínűleg nem úgy érez dühöt, mint a felnőttek, teljesen normális, ha időről időre dühösnek tűnik.

Hat hónapos koruk előtt nem nyilvánítanak így ki érzelmeket a csecsemők – általában azért sírnak, mert éhesek, karba kéredzkednek, tisztába kell tenni őket, fáradtak vagy fáj valamijük.
Ahogy egyre fejlődnek – általában hat hónapos koruktól – új érzelmeket lehet rajtuk megfigyelni, mint például a csalódottság. A szülőknek ez úgy tűnhet, hogy a gyerek hisztis.
A jó hír az, hogy az ekkora gyerekek nem képesek igazi hisztériás rohamra. Nagy valószínűséggel el lehet kerülni, vagy gyorsan meg lehet oldani az ilyen helyzeteket.
Az egyik megoldás, hogy rendszert viszünk a gyerek életébe, így mindig tudja, hogy mire számíthat. Ha az alvási vagy etetési szokások megváltoznak, attól nyűgös lehet.
Figyeld meg a napi rutint! Mikor szokott a gyermeked nyűgös lenni? Gondold át, hogyan módosíthatnád az események sorrendjét vagy időzítését, hogy simábban menjenek a dolgok.

A sok babára jellemző késő délutáni nyűgösséget okozhatja az egész napi nyüzsgés, ha sok ember van körülötte, vagy ha nem pihent eleget. Előhozhatja az is, amikor egy fejlődésbeli mérföldkőhöz érkezik, például ha felülni vagy mászni tanul.

Gyermeked talán csak el akarja érni a szoba másik végében lévő játékát, és csalódott, hogy nem tud odajutni. Teljesen helyénvaló, hogy az ilyen idős gyermekek izegnek-mozognak, feszengnek és sírnak, hiszen olyan dolgot akarnak megtenni, amire még nem képesek. Ezt néhány szülő hisztinek értelmezheti, pedig csak a csalódottságukat fejezik ki ilyen módon.
Szerencsére ez a figyelemelterelés aranykora. Amennyiben gyermeked egy bizonyos játék miatt nyűgös, adj neki másikat. Ha azért, mert nem hagyod, hogy a mobiloddal játsszon, emeld fel és nézzetek ki az ablakon, hátha akad valami felfedeznivaló.

Mindezek ellenére, ha a kicsi sűrűn nyűgös, netalán hasfájós, konzultálj a gyerekorvosotokkal, hogy kizárjátok az esetleges egészségügyi problémákat.

Ez csak a hisztik kezdete- a totyogós időszak még csak most következik - , de ha megfigyeled, hogy gyermeked mitől és mikor lesz nyűgös és próbálod ezeket a szituációkat elkerülni, az mindenki számára hasznos.

Gyermeked személyiségének apró részletei már csecsemőkorban felfedezhetőek, így némi betekintést nyerhetsz abba, később mire számíthatsz. Sok esetben már pár hónapos korban lehet sejteni, hogy a baba nyűgösebb vérmérsékletű lesz-e.

Ne aggódj, ha energikus a csecsemő, nem feltétlenül jelenti azt, hogy forrófejű gyermek lesz belőle.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
cache