Milyen idős a gyermeked?

Normális, ha a gyermekem a kezeit bámulja?

Igen, ha kicsi gyerekről van szó. Körülbelül kéthónapos koruktól kezdik a csecsemők megfigyelni a környezetüket, legyen az a kiságyuk fölé akasztott dísz, egy legyező, vagy egy játék, ami előttük leng. Természetes, hogy a maga előtt lévő kezeit is olyan lenyűgözőnek találja.

Egy 2-3 hónapos csecsemő bámulhatja az édesanyja arcát, és csak akkor veszi el a tekintetét, ha az anya elmozdul, és ugyanez a fixáció játszódhat le a saját kezei esetében is. Ez fejlődésének a része, és nem mellesleg jó módja, hogy szórakoztassa magát.

Kéthónapos korára a látása is sokat fejlődött, messzebbre és nagyobb részletességgel lát a fejlődő agyának és erősödő szemizmainak köszönhetően.

Hamarosan értékelni fogja majd az új és más vizuális ingereket, mint amihez hozzászokott. Például, ha egy új csörgőt mutatsz neki, kitágul a tekintete, és hosszabban fogja bámulni, mint a már ismert játékait.

A babák körülbelül három hónapos koruk körül kezdik a kezeiket direkt egymás felé közelíteni, nem sokkal ezután pedig elkezdenek ütögetni vagy megragadni dolgokat. Ekkor már valószínűleg nem az fogja lekötni, hogy a kezeit bámulja, hanem hogy hogyan használja.

Amennyiben az ennél idősebb gyermeked (9-12 hónapos) csak ül és bámulja a kezeit, aggodalomra adhat okot, de a 2-4 hónapos csecsemő ezzel csak a látását fejleszti és a kezének mozgatását, előkészítve ezzel a még nagyobb trükkök végrehajtását.
A közösség válasza:
Eddig 1 hozzászólás érkezett!
cache