Milyen idős a gyermeked?

Normális, ha óvodáskorú gyermekem mindennel úgy játszik, mintha fegyver lenne?

Igen, bár nyugtalanító lehet, hogy angyali gyermeked mindenre rálő, amit lát, de ez a viselkedés teljesen normális.

Sűrűn elhangzik ez a kérdés a szülőktől, főleg, ha fiuk van.

Hogy miért csinálják? Egyrészt utánozzák a felnőtteket. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy olyan családból jönnek, ahol az erőszak elfogadott és mindennapos dolog. Láthatta például a hírekben, és egyszerűen csak eljátssza a pajtásaival, amit látott.

Bár nem lehet mindent erre fogni, még az olyan gyerekek is játszanak lövöldözőset, akik alig látnak ilyen jellegű jeleneteket, és a szakértők sem tudják, hogy ez miért van.

Ez a viselkedés normális ugyan, túlzásba is viheti a gyerek. Például ha nem játszik mást, próbáld meg más elfoglaltságokra is ráirányítani a figyelmét.
Figyelj oda, hogy mit láthat vagy hallhat. Megy a hírcsatorna vacsora közben? Netalán az idősebb testvére játszik agresszív játékokat a számítógépén a nappaliban? Ha kevesebb ilyen inger éri a gyereket, nem fog olyan késztetést érezni, hogy eljátssza ezeket a történéseket.

Amellett, hogy megpróbálod a lövöldözősdiről leszoktatni, ajánlj neki más szituációs játékokat, legyen ez például az éttermes, ahol lehet ő a pincér, vagy autós, amikor ő vezeti a kocsit. Ez segíthet neki elterelni a gondolatait az agresszív játékról, és ha felfedezi, hogy mi mindent lehet eljátszani, nagy valószínűséggel leszokik róla.
A közösség válasza:
Eddig 1 hozzászólás érkezett!
cache