Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy a gyermekem elismétli a kérdésemet ahelyett, hogy megválaszolná?

Míg a 12-24 hónapos gyermekeknél teljesen helyénvaló, hogy papagájként elismételnek mindent, amit mondasz, körülbelül két éves kor után már kezdik kapizsgálni a kérdések és válaszok mikéntjét, és válaszolnak már a kérdésekre. Amikor megkérdezed : „Hol van a kisautód?”, a jellemző válasz az „Ott!”, vagy „A szobámban!”. Amennyiben viszont 30 hónapos koráig is csak kérdéssel válaszol, érdemes jobban utánajárni a dolognak. Ezt a fajta beszédet úgy nevezik, hogy echolália - a hallottak ismétlése/visszhangzása - , ami az autizmus egyik korai jele lehet. Az autizmus egy olyan rendellenesség, mely rövidre zárja az agyat, így megakadályozza az érzékletek rendes feldolgozását, beleértve a nyelvi készségeket és a más emberekkel való kommunikációt.

Sok autista kisgyerek körülbelül 18 hónapos koráig rendesen fejlődik, amikor is hirtelen mintha elfelejtenének szavakat és kevésbé reagálnak a szüleikre. Nehezükre eshet a mondatok, illetve kifejezések alkotása, vagy a szövegkörnyezetbe nem illő kifejezéseket, dalokat ismételgetnek. Az ilyen gyermekeknek még a következő tüneteik is lehetnek:

*magától tanul meg olvasni, vagy nagyon kis segítséggel
*túlreagálja a nagyon hangos zajokat (a fülére teszi a kezét)
*megreked egy motívumnál, mint például Thomas, a Gőzmozdony (az autista gyerekek nagyon szeretik a vonatokat, valamilyen okból kifolyólag)
*látszólag nem érdekli, hogy más emberek mit csinálnak
*suttogva vagy énekelve beszél
*néha süketnek tűnik, pedig tudod, hogy hall rendesen

Az autizmus több rendellenességet foglal magába, ezek, többek között, a pervazív fejlődési zavar és az Asperger-szindróma. Még mindig sok a kérdés ezekkel a rendellenességekkel kapcsolatban, de sok segítséget és támogatást is lehet találni.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
cache