Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy a gyermekem lábujjhegyen jár?

Ha nem mindig csinálja, nem valószínű, hogy bármit is jelent ebben az életkorban. A legtöbb gyerek pipiskedve mászkál időnként, például amikor különböző tárgyakba kapaszkodva körbejárják a szobát, és amikor elkezdenek járni. Némely gyerek csak szórakozásból csinálja időnként, úgy mint például amikor a zebrán csak a fehér csíkra lépnek, vagy átugorják a repedéseket a járdán.

Viszont ha állandó jelleggel csinálja, beszélj a gyerekorvossal. A gyakori pipiskedve járás sok különböző problémát jelezhet, a legsúlyosabb közülük az agyi bénulás. Különösen akkor veszélyeztetett, ha koraszülött volt, mert náluk gyakoribb az úgynevezett diplégia, vagyis az alsó végtagok bénulása. Fizikális probléma is okozhatja. Nem túl gyakori, de egynémely gyerek rövidebb Achilles-ínnal születik, ami megnehezíti a lapos talppal való járást. Ez általában könnyen kezelhető sebészi beavatkozással, vagy az Achilles-ín egyéb úton való megnyújtásával.

Ha más testi probléma nem található, ismeretlen eredetű lábujjhegyen való járásról beszélhetünk, és elég gyakori az olyan gyermekeknél, akiknek más fejlődési rendellenessége is van. Ennek az okai még nem ismertek. Amennyiben a gyermekednél ez a helyzet, az orvos további vizsgálatokat végezhet, többek között neurológiai értékelést, a nyelvi és más fejlődési késlekedések után kutatva. Ha ezek a vizsgálatok nem mutatnak ki más rendellenességet vagy fejlődésbeli lemaradást, nincs szükség terápiára, és valószínűleg magától kinövi.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
cache