Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy a gyermekem megint úgy viselkedik, mint egy kisbaba?

Időről-időre talán a te gyermeked is újra úgy viselkedik, mint egy kisbaba. Újra egyszerűbb szavakat használ, szopizni akar, amikor már elválasztottad, vagy cumit kér, amikor azt meglátja a kisebb testvére szájában.

Ezek a regresszív viselkedésformák teljesen normálisak. Egyre gyorsabban tágul körülötte a világ, nagyon sok új inger éri, így visszamegy olyan helyzetbe, ahol biztonságban érezte magát. Ha kistestvére érkezik, lehet, hogy ő is újra az akar lenni, elvégre úgy tűnik, hogy a baba kap minden figyelmet.

Ami külön figyelmet érdemel, az a motoros (mozgási) képességek visszafejlődése - például már tudott mászni, de most nem tud. A másik aggodalomra okot adó jel a nyelvi képességek jelentős visszafejlődése, ha alig-alig beszél, pedig már két-három szavas mondatokat tudott (ha néha újra gügyög, mint a babák, az teljesen normális). Ezek súlyos problémát is jelezhetnek, így feltétlenül beszéld meg a gyerekorvossal.

Amennyiben az ok az érzelmi bizonytalanság, a legjobb reakció, ha nyugodt maradsz és támogatod a gyermeked, mert ahogy megint biztonságban érzi magát, visszatér majd a megfelelő fejlettségi szintre.

Így ha téged nem zavar, engedd, hogy így viselkedjen. Például had igyon a kistestvére cumisüvegéből, valószínűleg úgyis rájön, hogy nem ízlik neki.
Amennyiben kényelmetlenül érzed magad, vagy nem akarod engedni, a legjobb, ha tudomásul veszed, amit akar, majd eltereled a figyelmét. Például: „Tudom, hogy jó érzés volt neked, amikor szopiztál, de te most már pohárból iszod a tejet. Mi lenne, ha inkább bekuckóznánk az ágyba és olvasnék neked valamit?”

Ha a viselkedés sokáig fennáll, megpróbálkozhatsz a közöny színlelésével is. Például ha babahangon kérdez tőled valamit a gyerek, válaszolj így: „Hallottál valamit? Mintha egy baba beszélt volna, de nem értettem, mit akar. Remélem, az én nagy gyerekem is beszél hozzám majd hamarosan!”

Az egyetlen dolog, ami biztos, hogy nem használ, ha kiselőadást tartasz a gyereknek arról, hogy kisbabának tetteti magát. Ilyen korban még nem értik teljesen a való világ és a képzeletbeli játék közti különbséget.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
cache