Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy a gyermekemnek testszaga van?

Általában, de egynémely szag problémát jelezhet.

Ismered a jellegzetes babaillatot, amit talán a „tejes” jellemzővel lehet a legjobban leírni. Néha savanykás illatuk is lehet, ha épp büfiztek, vagy izzadtság és kosz van valahol a testükön. A kicsi gyerekeknek rövid a nyakuk, és sok a babaháj rajtuk, így a redőkben megülhet az étel darabkája vagy az izzadtság és bebüdösödhet. Ez nem olyan dolog, amit egy fürdő ne tudna orvosolni.

Ennek ellenére egynémely szag, amit a csecsemő testén vagy vizeletén fedezhetsz fel, azt jelezheti, hogy a teste nem tud bizonyos vegyületeket kellőképpen feldolgozni.

Ezek lehetnek:

- Rothadó hal: Trimethylaminuria (TMA), más néven halszag szindróma – a nagy sűrűségű fehérje lebontása gondot okoz a szervezetnek.

- Káposzta: 1-es típusú Tyrosinaemia vagy a methionine rossz felszívódása.

- Juharszirup: juharszirup betegség.

- Dohos/egérszag: fenilektrúnia.

- Klóros: Hawkinsinuria.

- Izzadós láb: isovaleric acidemia/ 2-es típusú glutaric aciduria.

- Gyümölcsös illatú lehelet: diabéteszes ketoacidózis.

Amennyiben bármelyik szagot észlelnéd, keresd fel a gyermekorvost, és kérd ki a tanácsát.

Természetesen a pubertás kezdetén lehet a gyerekeknek izzadtságszaga. Ez egyes gyerekeknél igen korán jelentkezhet, akik az úgynevezett korai pubertáson mennek keresztül. Lányoknál ez azt jelenti, hogy a testszag, a szőrzet és a mellek fejlődése 7-8 éves kor előtt kezdődik, míg a fiúknál a testszőrzet megjelenése, a testszag és a mélyülő hang 9 éves kor előtt jelenik meg.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
cache