Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy az egyébként vécére szoktatott gyermekem nem hajlandó a vécébe intézni a dolgát?

Bármennyire is frusztráló ez a szülőknek, nem abnormális, hogy visszautasítják ezt a gyermekek. Persze ez neked kényelmetlen, főleg, amikor a kispajtásai zokszó nélkül használják a mellékhelyiséget. Rágódhatsz rajta sokat, vádolhatod magadat, vagy a partneredet. A legtöbb esetben soha nem derül ki, mi okozza az ellenérzést, és valószínűleg semmi köze sincs hozzád. Egynémely gyerek idegenkedik a vécé használatától. Ahelyett, hogy a múltban keresgélnéd az okokat, inkább a probléma megoldására koncentrálj. Szerencsére ezt elég könnyű kezelni. Ahogy arra már bizonyára magad is rájöttél, az erőltetés nem jó módszer, ne akarj hatalmi harcot csinálni belőle, mert biztosan te veszítesz.

Inkább a fokozatosság elvét kövesd. Gyermeked ahhoz szokott hozzá, hogy van bélmozgása a bili nélkül is, és ezt a szokást nehéz levetkőzni hirtelen. Első lépésként szoktasd hozzá, hogyha kakilnia kell, vegye fel a szoktatós pelenkáját. Amikor ehhez már hozzászokott, kérd meg, hogyha érzi, hogy mennie kell, menjen be a vécébe. Nem kell ráülnie, kakilhat a pelusba, mégis, ez egy fontos lépés. Ha nem ér el odáig, nyugodtan vedd fel és vidd be, a legtöbb gyerek ezt engedi. Így hozzászokik, hogy ott bent kakil. Körülbelül egy hét múlva próbáljátok ki, hogy üljön rá a vécére, persze még mindig pelenkástól. Ha megy neki, és hozzászokik, előbb-utóbb kipróbálja milyen az pelenka nélkül. Biztosítsd róla, hogy hiszel benne, például mondjad neki, hogy „Tudom, hogy egyszer majd megtanulod használni a vécét, és Anyu ebben segít neked”. Nem árt magadat is emlékeztetni. Bármennyire is nehéznek tűnik, előbb-utóbb ez a korszak is véget ér.

Megjegyzés: A székrekedés miatti fájdalmas bélgörcsök miatt is kerülhetik a gyerekek a vécézést. Ilyenkor történhetnek balesetek, mert nem tudják tovább tartani a székletüket. Előfordulhat az is, hogy ilyenkor nem érzik a székelési ingert. Bizonyosodj meg róla, hogy nem ez áll a problémák hátterében, mielőtt a vécére szoktatást elkezdenéd.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
cache