Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy az óvodáskorú fiam a lányruhákat és játékokat kedveli?

Ebben az időszakban a szerepjátékokat tanulják a gyerekek, és ennek része az, hogy képzelt szerepekbe bújnak. Ha beöltözősdit játszanak – akár Apunak, Anyunak, focistának vagy tündér királykisasszonynak öltözik – gyakori és teljesen normális ebben az életkorban, és nem korlátozzák őket a saját nemük sztereotípiái. (Érdekes, a legtöbb szülő akkor aggódik, ha a fiuk játszik lányos játékokkal, ellenben az nem zavarja őket, amikor a lányuk játszik kocsikkal vagy öltözik cowboynak).

A tény, hogy a fiad szeret lányos dolgokkal is játszani, azt mutatja, hogy nyitottan nevelted, és más lehetőségeket is mutattál neki, mint a tipikus fiús dolgokat – és nem utal a későbbi szexuális preferenciájára. Ha 2-3 évesen Barbie-val játszik, általában nem jelent mást, mint hogy egy gazdag képzelőerővel megáldott gyermek.

Hogy támogasd a gyermeked teljesen normális és egészséges képzelőerejét, biztosítsd a lehetőséget, hogy sokféle játékkal játszhasson, sokféleképpen. Figyelj oda, hogy a történetek, amiket olvasol neki, a tevékenységek, amiben részt vesz, valamint az elejtett megjegyzéseid se tartalmazzanak a nemi szerepeket sztereotipizáló kijelentéseket. Amikor például elpityeredik, ahelyett, hogy negatívan reagálnál rá, mondd meg neki, hogy teljesen rendben van, ha a fiúk sírnak. Nyugodtan bátorítsd arra is, hogy gyengéd legyen a fiatalabb testvéreivel és az állatokkal is.

Természetesen attól, hogy te nyitottan állsz a fiad neveléséhez, a többi családtag, a barátok, vagy akár idegenek nem biztos, hogy így vannak vele. Tisztelettel vedd tudomásul a megjegyzéseiket (vagy vedd el az élüket humorral), de emlékeztesd magad, hogy bízz a saját értékítéletedben. Végül is, ha a gyermeked boldog és játékos – még ha épp a anya tűsarkúját is próbálja fel – jól végzed a dolgodat.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
cache