Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy az óvodáskorú gyermekem állandóan a képzelt barátjáról beszél?

Nagyon is. Ebben a korban nagyon élénk a képzelőerejük, és közel kétharmaduknak van képzelt barátja, akik nagyon sokfélék lehetnek. Még akár háziállatuk is lehet ilyen.

A játék a képzelt baráttal nem sokban különbözik attól, mint amikor babákkal vagy egyéb játékfigurákkal játszanak. Valójában nagyon is jól jönnek nekik. Betölthetik a barát szerepét (gondolj csak a lojalitásra), vagy akár hős védelmezője is lehet a gyermekednek. Egy társ, aki nagyon erős, vagy mágikus képességekkel bír, segíthet a gyereknek a félelmeit legyőzni, vagy ha erőtlennek érzi magát. Mások bűnbaknak használják őket – „Rozi öntötte ki az üdítőt a kanapéra!”. Még akár a segítségedre is lehetnek, ha valami olyat közölnek veled, amit a gyermekednek nehéz kimondani, például „Rozi nem szereti, ha késve jössz értem az óvodába!”.

Persze néha nyugtalanító lehet, ha egy láthatatlan emberrel kell egy asztalnál ülnöd (persze a plusz terítéket felejtsd el), ne vidd túlzásba a dolgot, mert a gyermeked úgy érezheti, hogy lenézed őt. Azért mutass megértést és érdeklődést. Emellett ne aggódj, az ilyen gyermekeknek is vannak igazi barátaik. Kutatások szerint az ilyen gyermekek együttműködőbbek, kreatívabbak, függetlenebbek és boldogabbak a képzelt barát nélküli kortársaiknál.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
cache