Milyen idős a gyermeked?

Normális, hogy az óvodáskorú gyermekem az mondogatja, hogy kövér?

A saját fejlődésük szempontjából nem normális. Az olyan társadalmakban felnövő gyermekek, ahol nem helyeznek olyan nagy hangsúlyt a vékonyságra, nem szoktak ezzel foglalkozni.

Viszont kulturális szempontból ez a viselkedés teljesen normális. A gyermekek magukba szívják a társadalom elvárásait, amiben felnőnek és reagálnak azokra, és manapság csak úgy zúdul ránk az információ, hogy nem vagyunk elég vékonyak.

Bár az, hogy a gyermeked kövérnek nevezi magát, sokkolhat téged és aggaszthat, fontos figyelembe venned, hogy talán nem is teljesen érti, mit mond. Nagy valószínűséggel csak utánozza, amit hall és lát ugyanúgy, ahogy mondjuk magához vesz egy füzetet és kijelenti, hogy „Akkor én most megyek dolgozni!”

Mégis igazad van, ha ezt a kijelentést komolyan veszed, már csak azért is, mert segíthetsz a gyermekednek, hogy egészségesebb testképe alakuljon ki. A negatív testképpel való azonosulás időpontja egyre fiatalabb korra tolódik, így mire 7-8 évesek lesznek, a „Kövér vagyok” megállapítás már nem csak utánzás, hanem teljesen magukénak is érzik.

Ne reagáld túl, ha ilyen kijelentést hallasz a gyermekedtől, mert ha megtanulja, hogy erős reakciókat vált ki belőled, elkezdheti feszegetni a határaidat, és csak többet fogja mondani.

A jó megoldás az, ha inkább megerősítéssel és puhatolózó kérdésekkel válaszolsz. Kérdezd meg, honnan az ötlete, hogy kövér. Nem biztos, hogy meg tudja mondani, de megér egy próbálkozást.

Elmagyarázhatod neki, hogy a zsír ugyanúgy része az emberi testnek, mint a csontok vagy a bőr, és igenis szükségünk van rá a túléléshez.

Az is segíthet, ha beszélgetsz vele arról, az emberi test milyen változatosságot mutat. Magyarázd el, hogy milyen sokfélék lehetünk: alacsony, magas, zömök, nyurga, szélesebb és vékonyabb.
Hogy segíts elkerülni a negatív testkép kialakulását, figyelj oda arra is, hogy milyen programokat néz a tévében. Bármelyik közben lehet olyan reklám, ami erősítheti a sztereotípiákat, hogy hogyan is „kell” kinézni a nőknek vagy férfiaknak

Természetesen nem tarthatod teljesen elvágva a külvilágtól. Lehetetlen megvédeni az összes ingertől, ami a vékonyságot hirdeti, de már ebben az életkorban is segíteni lehet, hogy megkülönböztesse a valóságot a „gyártott fantáziától”.

Ahogy nagyobb lesz, beszélgethetsz vele a reklámokról, magazinokról, filmekről, tévéműsorokról és szépségversenyekről, és az üzenetről, amit közvetítenek, miszerint a vékonyság az alapvető testforma.

Emellett vizsgáld meg, te hogyan viszonyulsz a saját testedhez, és figyelj oda, hogyan beszélsz róla a gyermeked jelenlétében. Sokat emlegeted, hogy fogyókúráznod kellene, vagy hogy milyen szörnyen nézel ki abban a nadrágban? Szoktál megjegyzéseket tenni az ismerősökre, ha felszalad rájuk egy pár kiló? Gyermeked próbál majd felülmúlni téged, így ha azt hallja, hogy magadat vagy másokat kritizálsz a súlyuk miatt, ő is hasonlóképp cselekedhet.
A közösség válasza:
Eddig 0 hozzászólás érkezett!
cache